Van veel enthousiaste klanten ontvangen we de mooiste reviews een aanbevelingen. We hebben een aantal reistips voor in Costa Rica voor je verzameld welke je gezien moet hebben voordat je weer vertrekt naar huis. Waarom? Deze plekjes geven je het ultieme Costa Rica-gevoel én zijn ontzettend fotogeniek. Aangezien we ervan uitgaan dat je zoveel mogelijk wilt zien in een redelijk korte tijd, begrijpen we dat je keuzes moet maken. Het voordeel van je rondreis boeken bij Witropa Travel is dan ook dat we je helpen met deze keuzes. Uiteindelijk zorgen we ervoor dat je rondreis een reis wordt met hoogtepunten om nooit te vergeten.

Overnachten in een boomhut bij Puerto Viejo

Puerto Viejo is een stadje met een erg relaxte sfeer. Een beetje reggae-vibe. Hier kun je in de jungle overnachten in een onwijs spannende boomhut van wel 25 meter hoog. Niet alleen is je slaapplek enorm indrukwekkend, ook zie en hoor je overal brulapen en andere bijzondere dieren om je heen. De ideale reistip als je het ons vraagt.

Paardrijden in Rio Celeste

Je hoeft geen ervaring te hebben met paardrijden om deze tocht te maken. Tijdens een paardijdtoch in Rio Celeste neemt de gids je drie uur lang mee op een geweldige tocht door de jungle van Costa Rica. Halverwege de tocht kun je lekker afkoelen in het helderblauwe riviertje waar de streek naar is vernoemd. Voor of na je tocht heb je ook nog de kans om te eten bij een hotel in de buurt, wat zeker een aanrader is.

Kajakken in de mangrove van Samara

Naast het mooie strand dat Samara te bieden heeft, is er ook een leuke activiteit in de buurt. Wanneer je je cocktail midden op het strand op hebt kun je het avontuur opzoeken in de mangrove. Althans avontuur, het kajakken is vooral heel rustgevend, en natuurlijk ideaal om dieren te spotten.

Hangbruggen in Monteverde

Een andere aanrader voor in Costa Rica zijn de hangbruggen in Monteverde. Tijdens je tocht door de jungle tussen de brulapen en met uitzicht over de bergen kijk je je ogen uit. Op sommige bomen zijn wel 70 plantensoorten te vinden!

Schildpadden kijken in Tortuquero

Witropa Travel biedt ook een speciale schildpaddentour aan. ’s Nachts vertrek je naar het strand om de schildpadden en hun eieren te zien. Schildpadden zijn een erg beschermd diersoort. Wil je een wat minder toeristische ervaring? Kijk dan of je als vrijwilliger mee kan werken aan een project.

 

Heb je zelf nog aanbevelingen voor dit lijstje? Of ben je benieuwd naar de namen van de slaapplekken of hotels welke we beschreven? Stuur even een mailtje of WhatsApp ons!

 

 

Costa Rica staat niet alleen bekend om haar mooie stranden, actieve vulkanen en brullende apen, ook de vogels zorgen voor een onvergetelijke reis. Je zult je ogen uitkijken, want weinig andere landen kennen zoveel verschillende soorten vogels als Costa Rica. Er leven hier wel honderden soorten, waarvan de een nog kleurrijker is en mooier zingt dan de andere. Of je nu in je houten lodge zit of in een bootje op het water, je ziet en hoort ze overal. Waar je de ene dag trogons, kolibries en pelikanen bekijkt, vliegt er de andere dag ineens een toekan langs. Afwisselend dus, maar waar moet je dan precies heen voor welke vogel? Als het om vogelspotten gaat, springen een aantal gebieden er echt uit.

Vogels Costa Rica  Vogels Costa Rica

Het Nevelwoud
Costa Rica heeft diverse nevelwouden, waaronder die bij Sarapiquí, Monteverde en Santa Elena. Hier heb je veel kans om quetzals en kolibries te spotten. Nog nooit van een quetzal gehoord? Bereid je maar voor, want volgens velen is dit een van de allermooiste vogels van Costa Rica. In het woud valt-ie goed op, dankzij de bonte kleuren en een veer van wel een meter lang. Bij de mannetjes lijkt het net of hij een hele lange staart heeft.

Kom je verderop in de hooglanden van Costa Rica, dan kan het zomaar gebeuren dat je de Resplendent Quetzal tegenkomt. Hét symbool van de Azteekse cultuur, die bovendien wordt gezien als heilige vogel. De Resplendent Quetzal wordt ook wel vliegende slang genoemd, want hij heeft een lange en dunne staart die erg opvalt op het land en in de lucht. Hij beweegt zo sierlijk en golvend, dat het een belevenis an sich is om hem te zien vliegen. We raden je wel aan om met een gids te gaan, want die weet precies waar je kijken moet.Vogels Costa Rica

De kust
Je raadt het al, bij de zee kom je weer hele andere vogels tegen. Welke dat precies zijn, verschilt per kustgebied. Zo zie je de Jan van Gent en Fregatvogels. En pelikanen zijn sowieso altijd van de partij. Hele legers vliegen er hier rond, ze hebben zelfs een eigen naam gekregen: ‘The Costa Rican Army’.

Het regenwoud
In het regenwoud zie je tientallen verschillende kleurrijke vogels. Maar dat is nog niet alles. Maak je een boottocht door het woud, dan kom je bijvoorbeeld ook vele watervogels tegen, zoals ijsvogels, slangenhalsvogels, en wie weet de enorme Jabiru. Ook zie je tijgerreigers en zilverreigers, op jacht naar hun fish of the day.Vogels Costa Rica

De hooglanden en de vulkanen
In de hooglanden van Costa Rica komen weer heel andere vogelsoorten voor dan in de andere delen van het land. Hier vind je namelijk verschillende actieve vulkanen, waar bepaalde vogelsoorten sterk mee worden geassocieerd. Sommige zelfs zo erg, dat ze naar vulkanen vernoemd zijn. De Vulcano Junco en Vulcano Hummingbird bijvoorbeeld: twee vogelsoorten die in de buurt van vulkanen leven, en die je in de hooglanden van Costa Rica kunt spotten.

Vogels Costa Rica

Carara Nationaal park
Wil je de Scarlet Macaw zien? Dan moet je naar dit natuurpark dat bij de Rio Grande de Tarcoles ligt, in het westen van Costa Rica. Deze vogel wordt ook wel de rode ara genoemd, met haar prachtige kleuren. Maar ook geen gebrek aan vele andere vogelsoorten: zoals de mot mot, met zijn turquiose kleuren en dubbele staart, de beroemde mannequin die kan dansen in de lucht, de kiskadee met zijn felgele buik en de tangare met zijn opvallende felle rode rug.Vogels Costa Rica

Vogels spotten in Costa Rica
Ben je een vogelliefhebber, dan kun je in Costa Rica dus je hart ophalen. Met honderden soorten verdeeld over verschillende gebieden, blijft het steeds weer een verrassing welke je tegenkomt. Wil je meer weten over de vogels in Costa Rica, en waar je moet wezen? Neem dan gerust contact met ons op voor tips en adviezen!Vogels Costa Rica

Deze herfst is het zover! Dan komt er een rechtstreekse vlucht naar Costa Rica vanuit Amsterdam. Vanaf 31 oktober kun je elke dinsdag en vrijdag een Boeing 787-9 Dreamliner van KLM pakken, om vervolgens in tropische temperaturen weer uit te stappen in hartje Costa Rica. Eindelijk geen gedoe meer met overstappen.. Het is tenslotte vakantie, toch?

Relaxte aankomst in San Jose
Wil je niet zolang wachten? Snappen we. Gelukkig kun je ook dagelijks naar ons toe vliegen, bijvoorbeeld met een overstap in de VS of Panama. Als je wilt, zorgen wij er vervolgens voor dat je een hele relaxte aankomst hebt. We halen je op bij het vliegveld en brengen je meteen naar je hotel om bij te komen van je reis. Zit je vol adrenaline en energie? Dan kun je natuurlijk meteen de stad induiken en met de gastvrije en vriendelijke Ticos een borreltje doen. Lekker buiten op het terras, want dat kan hier gewoon dag en nacht .

De aftrap van je rondreis
Heb je kennisgemaakt met de stad? Dan is het tijd voor de overweldigende natuur. We raden je aan om als eerste naar Tortuguero te gaan. Wil je nergens omkijken naar hebben en zeker weten dat je niks mist? Kies dan voor ons verzorgde pakket van twee dagen met gids, vervoer, maaltijden en tourtjes. Je lodge in de jungle is alleen bereikbaar per boot, lekker met je haren in de wind en de zon op je gezicht. Eenmaal aangekomen kunnen jullie acclimatiseren en genieten van alle geweldige dingen die je gaat doen en zien. Van brulapen tot toekans, reuze schildpadden en niet te vergeten de groene kikker met de rode ogen. Wil je vervolgens zelf op avontuur uit, dan krijg je op de terugweg de sleutels van je huurauto om het land mee rond te rijden.Rechtstreekse vlucht Costa Rica

Rechtstreekse vlucht Costa Rica t/m 23 maart
Je hebt vast al gezien dat Costa Rica talloze bezienswaardigheden heeft. Zie je door de bomen het bos niet meer? Bekijk eens onze highlights en bestemmingen. Of mail ons je wensen en we helpen je graag met een rondreis en offerte op maat. Dan weet je tenminste zeker dat je de mooiste parels van het land ziet! De rechtstreekse vlucht naar Costa Rica blijft trouwens sowieso tot en met 23 maart, daarna besluiten ze of ze dit voortzetten of niet. Dus wacht voor de zekerheid niet te lang, en grijp je kans!

 

In Nederland zie je vaak de koffiebonen uit Costa Rica op de plank prijken. In de supermarkt, maar zeker ook in gespecialiseerde koffiewinkels. Niet zo gek, want Costa Rica is de derde grootste koffieproducent ter wereld. Het land had dan ook nooit de ontwikkeling van vandaag gekend zonder zijn koffie. Ga je naar Costa Rica, en ben je benieuwd hoe die lekkere kop koffie uit je favoriete koffiebar tot stand komt? Dan is een coffee tour een absolute must.

Coffee tour boven 1200 meter
In Costa Rica produceren koffieplantages boven de 1200 meter de beste kwaliteit koffiebonen met een uitstekende aroma, body en zuurgraad. In lagere gebieden als Orosi, Brunca en Turrialba zijn ook koffieplantages te vinden, alleen worden daar maar matige koffiebessen geoogst. Prima voor in de supermarkt, maar ben je een echte fijnproever? Dan word je daar niet vrolijk van. In dat geval moet je het zeker even hogerop zoeken. We raden je aan om naar een koffieplantage in Monteverde of de Centrale Vallei te gaan. Daar zijn de natuurlijk omstandigheden en de aanvoerroutes namelijk het beste.Coffee tour Costa Rica 3Coffee tour costa rica

Kijkje in de koffiekeuken
Wat je zoal kunt verwachten tijdens een coffee tour? De koffieboer geeft je graag een rondleiding, en neemt je mee in de ontwikkeling van plantje tot bessen plukken en branden. Zo leer je meteen waar je kwaliteit aan herkent, en waarom de koffie van Starbucks eigenlijk een bakkie afval is. Uiteraard mag je naderhand ook de koffie proeven. Heb je de smaak te pakken? Koop daar dan meteen een zak koffiebonen. Trouwens ook het perfecte souvenir voor de thuisblijvers!

Combinaties met de koffieplantage
Zie je een coffee tour wel zitten? We geven je graag tips welke je kunt bezoeken, en wat daar in de buurt nog meer te zien en beleven valt. Zo is Monteverde een van de mooiste natuurparken van Costa Rica, waar je over de hangbruggen kunt wandelen en een canopytour kunt doen. We helpen je graag om álles uit je reis te halen wat erin zit, zodat je met een goedgevulde tas aan herinneringen weer naar huis gaat. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op voor informatie.

Koffieplantage Costa Rica 3

Heb je plannen om naar dit paradijselijke land te gaan? Dan verheug je je vast al op lekker luieren op het strand, snorkelen in de zee en avontuurlijke wandelingen door de jungle. Maar wat kun je eigenlijk zoal eten in Costa Rica? Onderstaande gerechten zijn een absolute aanrader, en zul je geregeld tegenkomen op de menukaart.

Arroz con pollo
Een beroemd gerecht in Latijns Amerika. Elke streek maakt ‘m op zijn eigen manier, maar wat er zeker inzit, is rijst, kip, kruiden en groenten. Een eenvoudig en lekker gerecht.

Gallo pinto
Ontbijten doe je hier met Gallo Pinto. Wat? Rijst met bonen en diverse kruiden. Een van de bekendste gerechten in Costa Rica. Smaakvol én machtig, dus wat voor activiteiten je ook te wachten staan, met dit ontbijt heb je energie voor tien! Met Salsa Lizano wordt het nog smeuïger. Een gerecht dat je echt een keer moet eten in Costa Rica.

Casado
De middag luid je in met hét lunchgerecht vol rijst, bonen, bakbanaan, koolsalade en kip, vlees of vis. Niet gehusseld, maar allemaal in aparte porties. Casado betekent letterlijk ‘getrouwd’. De bedoeling was dat de vrouw dit elke dag zou serveren, moet je nagaan hoe lekker het is.

Tortillas
Costa Ricanen zijn gek op verse, homemade tortillas. En de variaties daarmee zijn eindeloos: verse groenten, kip of vlees, kaas en een lekker sausje. Oja, en laten we de bonen niet vergeten, in dit gerecht als puree. Je snapt inmiddels vast wel dat dit een van de basisingrediënten is?;-) Natuurlijk aangemaakt met heerlijke tropische specerijen.

Fruit juices
Bij eten hoort natuurlijk wat te drinken. Nergens anders zijn de vruchtendrankjes zó lekker als hier. Kan ook niet anders, met al die verse, rijpe vruchten die je overal ziet én ruikt. Drink bijvoorbeeld eens een Cas, passievrucht of de zeer gezonde Guanabana. Met die dagelijkse dosis vitamine C zit je hier wel goed.

Uit eten bij de highlights van Costa Rica
In de vorige blog over de highlights van Costa Rica hebben we het uitvoerig gehad over de bezienswaardigheden, maar niet over waar je moet eten. Die hebben we hier nog even op een rijtje gezet.

Tortuguero: Miss Junie’s. Een Caribisch restaurant dat bekendstaat om haar goede eten. Zo kun je kiezen uit kip en vis. Wat dacht je van een hele kreeft?

Arenal: La Perla, zowel voor lunch als diner. Altijd lekker eten, waarbij je wordt toegezongen door de vogels.

Tree House

Monteverde: Tree House. Een sfeervol restaurant dat om een grote boom is gebouwd, met lokale gerechten. Heb je je buik even vol van rijst en bonen? Snappen ze, want er staan wereldse gerechten op de kaart: van hamburgers tot pizza en quesadilla’s.

Manuel Antonio: La Cantina. Hier eten is een hele belevenis, met een open air wood burning grill en live muziek. Kun je tussen de gangen door even met de voetjes van de vloer.

Refugio Grill

Puerto Viejo: Refugio Grill, Koki Beach. Een knus restaurauntje met een paar tafeltjes. Weet je er eentje te bemachtigen, dan zit je gebakken met super smaakvolle gerechten van de grill.

Wil je graag meer informatie waar je moet eten in Costa Rica? Stuur ons gerust een mailtje, we barsten van de tips!

Costa Rica heeft ontzettend veel te ontdekken, van oogverblindende witte stranden tot natuurparken waar je foto’s van blíjft maken. Maar wat moet je nu écht gezien hebben? Willem Pothof, de reisspecialist van Witropa Travel , woont hier al 14 jaar en kent alle mooie plekjes op zijn duimpje. Hij vertelt je zijn top vijf highlights van Costa Rica.

  1. Tortuguero: zeeschildpadden spotten in het nationale park
    Tortuguero is een nationaal park dat je absoluut niet mag missen. Het ligt in het noordoosten van Costa Rica, in de provincie Limón aan de Atlantische kust. Wat het hier zo speciaal maakt? De meren, moerassen van gras en moerassen met bossen, die ontstaan door overstromingen in het regenseizoen. Maar ook vind je zo’n 400 boom- en 2.000 plantensoorten die unieke beelden opleveren. Ben je gek op orchideeën? Mooi, want het park staat er vol mee! Van juli t/m oktober is het hier extra speciaal, want dan komen de zeeschildpadden eieren leggen. Dat kun je zomaar zien gebeuren. Verder kom je hier ook zwarte rivierschildpadden, watervogels en kaaimannen tegen in deze zogeheten Amazone van Costa Rica.’Highlights Costa Rica
  1. Puerto Viejo: luieren op een oogverblindend wit strand
    ‘De tweede highlight van Costa Rica is Puerto Viejo. Dé plek om je vakantie te starten, want hier kom je helemaal tot rust op een van de witte bounty strandjes. Met hier en daar wat ruige rotsen, die in de zee overlopen in een prachtig koraalrif. Ook ónder water valt hier dus genoeg te zien, tijdens het snorkelen of duiken. Kijk niet gek op als je ineens een ondeugende aap of een tropische vogel hoort, de jungle van het gebied groeit namelijk bijna door tot op het strand. Heb je zin in iets actiefs? Volg dan de wandelroute door het Cahuita Nationaal Park, dat afwisselend over het strand en de jungle loopt. De lokale bevolking van Puerto Viejo is trouwens van Jamaicaanse afkomst. Dat hoor je ook wel aan de reggae van Bob Marley die de locals draaien. En anders proef je het wel aan het eten hier. Ga je naar een lokaal restaurant, probeer dan de diverse gerechten met kokosnootmelk eens uit!’Highlights Costa Rica Puerto Viejo
  1. Arenal: wandelen door de natuur bij de actieve vulkaan
    Arenal is de bekendste vulkaan van Costa Rica, die overigens nog steeds actief is. Op dit moment komt er geen lava meer uit de vulkaan, maar hij slaapt nog niet. Je ziet dan ook nog steeds wolken opstijgen uit de oude krater. Trek je wandelschoenen maar aan, want er ligt een prachtige natuur om de vulkaan heen. Zo kun je over oude vulkaanstromen lopen, en onderweg een paar neusbeertjes in hun natuurlijke habitat spotten. Ben je meer van het luieren en ontspannen? Ga dan naar de luxe thermale baden in de buurt van Volcán Arenal. Het kokend hete water van deze baden is opgewarmd door de vulkaan en stroomt langzaam door verschillende baden naar beneden. Hoe hoger je zit, hoe heter het water is. Geen zorgen, want wat lager is de temperatuur perfect. Pure ontspanning.’Highlights Costa Rica Arenal
  1. Monteverde: slingeren en wandelen langs hangende plantentuinen
    Monteverde is een particulier reservaat op 1.500 tot 1.850 meter hoogte, en heeft de mooiste nevelwouden van Costa Rica. Wat het hier zo aantrekkelijk maakt? De weelderige plantengroei! Met de hangende plantentuinen van varens, mossen en orchideeën, en de zware en grillige bomen. Op sommige daarvan groeien maar liefst 70 verschillende plantensoorten, wat een magisch plaatje oplevert. De echte kenners noemen Monteverde een van mooiste natuurparken van Costa Rica. Kan ook bijna niet anders met 1.500 verschillende planten, 400 soorten vogels en hier en daar krulstaartbeertjes en brulapen. Om het park te ontdekken, kun je een wandeling of canopytour door het reservaat maken. Met of zonder gids. De hangbruggenwandeling is absoluut een aanrader, net als de avondwandeling.’Highlights Costa Rica Monteverde
  1. Manuel Antonio: een van de twaalf mooiste parken ter wereld
    ‘En last but not least: Het Nationaal Park Manuel Antonio aan de zee, een van de drukst bezochte parken van Costa Rica. Het natuurpark is niet alleen ontzettend mooi, ook is het eenvoudig te bereiken vanuit de hoofdstad San José. Het park is niet zo groot, maar heeft wel een uitzonderlijke schoonheid. Ze werd in 2011 zelfs uitgeroepen tot een van de twaalf mooiste parken ter wereld. Niet zo gek ook, want de mooiste en witste stranden van het land horen ook bij Manuel Antonio. Verder telt het park 352 soorten vogels, 109 soorten zoogdieren en 346 verschillende soorten planten. Maar ook spot je hier dieren als toekans, pelikanen, ijsvogels, neusberen, wasberen, luiaards en doodshoofdaapjes.’Highlights Costa Rica Manuel Antonio

Heb je de smaak te pakken? We vertellen je graag nog veel meer over deze en andere highlights van Costa Rica. Als je wilt, kunnen we zelfs een route op maat voor je uitstippelen! Of bekijk onze voorbeeldreizen, hoef je zelf nergens meer over na te denken. Dát is pas vakantie. Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden.

 

Costa Rica is een populair vakantieland en dit is niet voor niets. Zo heeft het land niet alleen een heerlijk klimaat, maar kent het vakantieland ook prachtige natuurgebieden met vele verschillende diersoorten. Twijfel jij om een reis te boeken naar Costa Rica voor je volgende vakantie? Lees dan in dit artikel welke vijftien redenen je hebt om naar dit prachtige land te gaan.

Reden #1: Costa Rica is het gelukkigste land van de wereld. Volgens de meest recente Happy Planet Index zijn de inwoners van Costa Rica hartstikke gelukkig. Ga je naar Costa Rica, dan word je zomaar aangestoken door het geluk van de inwoners van het land.

Reden #2: je vindt diverse nevel- en regenwouden in Costa Rica, waaronder het Monteverde nevelwoud. Hier kun je prachtige wandelingen maken, waarbij je verschillende bomen, planten en uiteraard diersoorten kunt bewonderen.

Reden #3: de koffie van Costa Rica behoort tot de beste koffie ter wereld. Groot liefhebber van koffie? Dan moet je dit land gewoon een keer bezoeken.

Reden #4: je krijgt de meest unieke begroeting ooit te horen. In plaats van een eenvoudige ‘hallo’ of ‘goede middag’, word je begroet met de term ‘Pura Vida’. Dit betekent ‘puur leven’ en is een van de belangrijkste motto’s van het land.

Reden #5: je kunt schildpadden spotten in Costa Rica. Deze beestjes kruipen regelmatig over de stranden in het land, bijvoorbeeld als ze naar de zee trekken of juist terugkeren uit de zee.

Reden #6: je kunt er raften in de wildste wateren. Alleen voor echte avonturiers!

Reden #7: Costa Rica is een geweldig land om te surfen, zowel voor beginners als voor ervaren surfers.

Reden #8: je kunt er slapen in een omgebouwd vliegtuig. Altijd op zoek naar bijzondere hotels? Bezoek dan het Costa Verde resort eens, want hier slaap je in een omgebouwd vliegtuig dat van allerlei luxe faciliteiten voorzien is.

Reden #9: een kwart van het gehele land bestaat uit beschermde bossen, wouden, jungles en reservaten. Een modern land, maar wel met de oorspronkelijke natuurgebieden van vroeger.

Reden #10: het is de hemel voor mensen met een grote interesse voor vulkanen. In Costa Rica vind je onder andere de Arenal vulkaan, die erg indrukwekkend is en door vele toeristen bezocht wordt.

Reden #11: er komen maar liefst 52 soorten van de kolibrie voor in het land. Zeker een aanrader voor vogelliefhebbers dus!

Reden #12: je komt er niet veel landgenoten tegen tijdens je vakantie. Vind je het verschrikkelijk om in een land te verblijven waar je tijdens je vakantie bijna alleen Nederlanders tegenkomt? Ga dan naar Costa Rica, want hier zijn lang niet zo veel landgenoten te vinden als in populaire vakantielanden als Spanje en Italië.

Reden #13: je vindt er prachtige stranden, die zelfs worden gezien als de mooiste stranden van de gehele wereld.

Reden #14: je komt er regelmatig luiaards tegen, die graag met je op de foto gaan of jouw foto zelfs vrijwillig ‘photobomben’. Naast deze diersoort, kom je overigens ook vele andere dieren tegen die je in ons land niet buiten de dierentuin zal zien.

Reden #15: er zijn diverse bijzondere natuurverschijnselen te bewonderen, zoals de prachtige blauwe rivier met de naam Rio Celeste. Costa Rica bestaat uit verschillende wondertjes in de natuur, die je zeker zullen verbazen en prachtige foto’s opleveren.

Wat is jouw reden om naar Costa Rica te gaan?

Laat ons weten welk hoogtepunt je niet wilt missen als jij naar Costa Rica zou gaan en vraag nu een geheel vrijblijvende offerte aan!


Het was lange tijd stil, maar sinds 16 mei is vulkaan Turrialba weer tot leven gekomen. Het begon met enkele dampen en aardtrillingen, maar enkele dagen later was het echt raak. Vulkaan Turrialba kwam tot leven, barstte uit en bedekte het omliggende gebied met as. Niet alleen het natuurgebied om de vulkaan heen moest eraan geloven: ook hoofdstad San José werd deels met as bedekt.

Vulkaan Turrialba: een vrij actieve vulkaan

In Costa Rica staan tientallen slapende vulkanen die nooit enig teken van leven laten zien, maar de Turrialba is wel actief. Een jaar geleden nog zorgde de uitgestoten dampen en het as van de vulkaan er nog voor dat het vliegveld van San José afgesloten werd door slecht zicht. Het was even stil rond de vulkaan, maar zowel het Smithsonian Institution’s Global Volcanism Program als het Costa Ricaanse Seismologische Observatorium maakten in mei opnieuw melding van activiteit. Op 16 mei werden as en dampen uitgebraakt door de vulkaan en werden er tevens trillingen gemeten, die nog enkele dagen doorgingen.

Op 21 mei, enkele dagen later na het waarnemen van het as, de dampen en de trillingen, volgde de echte uitbraak van de vulkaan. Dit is een teken dat de vulkaan erg actief is, wat onderzoekers al langere tijd dachten. “Dit lijkt me de grootste uitbarsting van de Turrialba van de afgelopen zes jaar”, aldus vulkanoloog Gino Gonzalez. Dit zegt deze vulkanoloog overigens niet zomaar, want de aswolk van de vulkaan werd ongeveer drieduizend meter de lucht in geschoten.

Een uitbarsting met grote impact

De Turrialba is een zogeheten stratovulkaan: een vulkaan in de vorm van een kegel met steile hellingen. De uitbarstingen van stratovulkanen zijn vaak erg explosief en gaan gepaard met giftige gassen en gloeiend hete vulkaandeeltjes. De Turrialba is ongeveer 3340 meter hoog en heeft een oppervlak van maar liefst 73 vierkante kilometer. Dit maakt de Turrialba een van de grootste vulkanen van Costa Rica, die slechts 48 kilometer van hoofdstad San José verwijderd ligt.

Niet alleen in San José hebben ze last van de as van de vulkaanuitbarsting: ook boeren hebben flink te kampen met de aswolken van de Turrialba. Volgens lokale nieuwsberichten zijn er tientallen mensen in ziekenhuizen opgenomen met ademhalingsklachten. Het omliggende Nationaal Park (Parque Nacional Vulcan Turrialba) is tijdelijk gesloten vanwege de vulkanische activiteit.

Als je naar Costa Rica op vakantie gaat, is de kans groot dat je de term ‘Pura Vida’ te horen krijgt. Pura Vida is een populaire uitdrukking die bijna dagelijks gebruikt kan worden in het vakantieland en die veel zegt over hoe de Costa Ricanen in het leven staan. Ben jij benieuwd wat Pura Vida precies betekent? Lees dan meer over dit begrip in dit artikel.

De betekenis van Pura Vida

De letterlijke vertaling van Pura Vida is ‘puur leven’, maar dit is niet de betekenis die Costa Ricanen bedoelen als ze de term gebruiken. Wat Pura Vida eigenlijk wil zeggen, is ‘geniet’. Engelse vertalingen die ook wel voor de uitdrukking worden gebruikt, zijn vertalingen als ‘plenty of life’, ‘full of life’, ‘this is living’, ‘real living’ en ‘doing great’. Zegt iemand Pura Vida tegen je, dan betekent dit eigenlijk dat je op en top moet genieten van het moment en je vooral geen zorgen moet maken om kleine dingetjes. Het leven in Costa Rica, dat is het leven!

Pura Vida wordt niet alleen gebruikt als lijfspreuk, maar kan ook het antwoord zijn op jouw vraag hoe het met iemand gaat. Vraag je aan iemand of je naar een bepaald gebied moet reizen en hij of zij antwoord met ‘Pura Vida’, dan betekent dit dat dit gebied zeker de moeite waard is.

Voorbeelden van Pura Vida

Om je een duidelijk beeld te geven van de betekenis van Pura Vida, geven we graag enkele voorbeelden van zaken die volgens de Costa Ricanen echt Pura Vida zijn:

  • Vanuit je bed in een prachtige berghut direct naar de hangmat, om hier lekker rustig wakker te worden en je vooral nergens druk om te maken.
  • Een heerlijke maaltijd eten met allerlei inspirerende mensen en vooral niet op de tijd letten.
  • Een prachtige wandeling maken over de mooiste stranden en oneindig door willen lopen door de pracht van de natuur.

Staan deze zaken jou wel aan? Dan is het Pura Vida van Costa Rica echt iets voor jou! Vraag nu een vrijblijvende offerte aan om ook het echte Pura Vida in Costa Rica te beleven.