Vulkaan Turrialba komt weer tot leven

Het was lange tijd stil, maar sinds 16 mei is vulkaan Turrialba weer tot leven gekomen. Het begon met enkele dampen en aardtrillingen, maar enkele dagen later was het echt raak. Vulkaan Turrialba kwam tot leven, barstte uit en bedekte het omliggende gebied met as. Niet alleen het natuurgebied om de vulkaan heen moest eraan geloven: ook hoofdstad San José werd deels met as bedekt.

Vulkaan Turrialba: een vrij actieve vulkaan

In Costa Rica staan tientallen slapende vulkanen die nooit enig teken van leven laten zien, maar de Turrialba is wel actief. Een jaar geleden nog zorgde de uitgestoten dampen en het as van de vulkaan er nog voor dat het vliegveld van San José afgesloten werd door slecht zicht. Het was even stil rond de vulkaan, maar zowel het Smithsonian Institution’s Global Volcanism Program als het Costa Ricaanse Seismologische Observatorium maakten in mei opnieuw melding van activiteit. Op 16 mei werden as en dampen uitgebraakt door de vulkaan en werden er tevens trillingen gemeten, die nog enkele dagen doorgingen.

Op 21 mei, enkele dagen later na het waarnemen van het as, de dampen en de trillingen, volgde de echte uitbraak van de vulkaan. Dit is een teken dat de vulkaan erg actief is, wat onderzoekers al langere tijd dachten. “Dit lijkt me de grootste uitbarsting van de Turrialba van de afgelopen zes jaar”, aldus vulkanoloog Gino Gonzalez. Dit zegt deze vulkanoloog overigens niet zomaar, want de aswolk van de vulkaan werd ongeveer drieduizend meter de lucht in geschoten.

Een uitbarsting met grote impact

De Turrialba is een zogeheten stratovulkaan: een vulkaan in de vorm van een kegel met steile hellingen. De uitbarstingen van stratovulkanen zijn vaak erg explosief en gaan gepaard met giftige gassen en gloeiend hete vulkaandeeltjes. De Turrialba is ongeveer 3340 meter hoog en heeft een oppervlak van maar liefst 73 vierkante kilometer. Dit maakt de Turrialba een van de grootste vulkanen van Costa Rica, die slechts 48 kilometer van hoofdstad San José verwijderd ligt.

Niet alleen in San José hebben ze last van de as van de vulkaanuitbarsting: ook boeren hebben flink te kampen met de aswolken van de Turrialba. Volgens lokale nieuwsberichten zijn er tientallen mensen in ziekenhuizen opgenomen met ademhalingsklachten. Het omliggende Nationaal Park (Parque Nacional Vulcan Turrialba) is tijdelijk gesloten vanwege de vulkanische activiteit.

About Author

client-photo-1
Willem Pothof

Comments

Laat een review achter!

Vertel anderen over jouw rondreis in Costa Rica en help meer andere reizigers een mooie reis ervaren.

Geef een reactie