Beste reistijd Costa Rica

Als je een reis naar Costa Rica gaat organiseren, wil je natuurlijk dat jouw vakantie onvergetelijk wordt. Om jouw vakantie echt tot een succes te maken, is het belangrijk om op het juiste moment naar Costa Rica te reizen. Wil jij een reis naar Costa Rica boeken en vraag je je af wanneer je het beste naar dit deel van de wereld af kunt reizen voor een onvergetelijke vakantie? Lees dan meer over de beste reistijd om naar Costa Rica te gaan op deze pagina.

Het klimaat in Costa Rica

Costa Rica heeft een tropisch klimaat. De temperaturen in het land zijn eerder afhankelijk van de hoogteverschillen in de diverse gebieden van Costa Rica, dan van de tijd van het jaar. Kijken we naar de verschillende gebieden in Costa Rica, dan zien we dat de gemiddelde temperaturen variëren van twintig graden in het hoogland tot dertig graden aan de kusten.

Verder is het belangrijk om te weten dat er twee seizoenen zijn aan de Stille Oceaan kant van Costa Rica en in de Centrale Vallei. Het eerste seizoen heet de droge tijd (van eind december tot en met april) en het tweede seizoen heet het regenseizoen. Het regenseizoen vindt plaats van april tot en met november. Het kan het gehele jaar door regenen, maar in het droge seizoen heb je wel minder kans op regen. Wat wel belangrijk is om te weten, is dat de regenbuien in Costa Rica nooit echt lang duren en vaak in de ochtend plaatsvinden.

De beste reistijd voor Costa Rica

De beste periode om Costa Rica te bezoeken, is van december tot en met april, ofwel in het droge seizoen. Dit betekent niet dat je niet naar Costa Rica kunt reizen in het regenseizoen, maar in deze periode moet je wel rekening houden met wat meer regenbuien. Neem in ieder geval altijd een poncho mee als je naar Costa Rica gaat, zodat je voorbereid bent op regen.

Het seizoen om schildpadden in Costa Rica eieren te zien leggen in Tortuguero is van juli tot oktober. Hierna komen de eieren uit en kun je de kleine schildpadden zien, die hun weg proberen te vinden naar de zee. Zowel het leggen van de eieren als het bewonderen van de kleine schildpadjes is erg bijzonder en zeker de moeite waard.

Overzicht: het klimaat van San José van maand tot maand

Om je een duidelijk beeld te geven van het klimaat in de door jou beoogde reisperiode, vind je hieronder een overzicht met het klimaat per maand in de hoofdstad San José. In het overzicht zie je onder andere wat de gemiddelde temperaturen van maand tot maand zijn, maar ook hoeveel uur de zon per dag schijnt en hoeveel dagen per maand het regent in de hoofdstad per maand.

 

Temperatuur Aantal uren zon per dag Neerslag
Januari 23 °C
7 uur per dag 3 mm per maand
Februari 24 °C
8 uur per dag 1 mm per maand
Maart 25 °C
8 uur per dag 2 mm per maand
April 26 °C
7 uur per dag 7 mm per maand
Mei 26 °C 5 uur per dag 19 mm per maand
Juni 26 °C 4 uur per dag 22 mm per maand
Juli 25 °C 4 uur per dag 23 mm per maand
Augustus 25 °C 4 uur per dag 24 mm per maand
September 26 °C 5 uur per dag 24 mm per maand
Oktober 25 °C 4 uur per dag 25 mm per maand
November 24 °C 5 uur per dag 14 mm per maand
December 23 °C
6 uur per dag 6 mm per maand

De beste reisperiode om naar Costa Rica te gaan, is in bovenstaand overzicht dikgedrukt gemaakt.