Duurzaam reizen

Bij Witropa Travel kun je je Costa Rica vakantie combineren met een leuk en duurzaam project.

duurzaam-reizen-pic-1Niet alle goed bedoelde projecten van reisbureaus, bijvoorbeeld om je CO2 te neutraliseren, zijn even goed zichtbaar voor vakantiegangers. Vandaar dat je bij ons zelfstandig en rechtstreeks kan bijdragen zonder tussenpersoon of organisatie.

Dit kan op de volgende manieren:

  • Bezoek of overnacht bij een lokale familie
  • Bezoek of werk mee aan een schildpaddenproject

Verder heeft Witropa Travel bij élke rondreis de volgende principes hoog in het vaandel staan wat betreft duurzaam reizen:

  • Zorgen voor positieve ervaringen voor zowel bewoners als toeristen
  • Maximaal verkleinen van impact op lokale natuur en cultuur
  • Erkennen en respecteren van de rechten en wetten in Costa Rica
  • Zorgen voor economisch voordelen voor lokale bewoners
  • Vergroten van duurzaam bewustzijn, kennis en respect

Het toerisme neemt wereldwijd toe. Wij zijn van mening dat een exotische, avontuurlijke en ontspannende reis in Costa Rica hand in hand moet gaan met natuur- en cultuurbehoud. Daarom promoot Witropa Travel deze duurzame projecten. Het unieke bovendien is, dat je je rondreis in Costa Rica kan combineren met deze projecten.

Lokale families

lokale-familie-witropaDit nieuwe project is gericht op de cultuur. In een doorsnee dorpje op een berghelling woont een gewone maar oergezellige en gastvrije Costa Ricaanse familie. Zonder er stil bij te staan bereiden ze dagelijkse typisch maaltijden, lokale snacks en tropische vruchtendranken. De kinderen gaan naar school en de ouders verdelen de taken in en buitenshuis. Vrije dagen en lokale festiviteiten worden traditioneel ingevuld. Indien je deze familie wilt bezoeken wordt er een maaltijd gedeeld. Maar veel leuker nog, en een geweldige ervaring is er overnachten.

Dat kan in de ´rancho´ die Mauricio zelf in de achtertuin in elkaar heeft getimmerd. Boven is er een veranda met prachtig uitzicht over bergen en groen. Ook zijn de slaapkamers hier. Beneden bevindt zich een douche, zitkamer en open keuken, eenvoudig maar comfortabel genoeg.

Uitstapjes kun je maken naar de plaatselijke thermalen baden, de eeuwenoude kerkjes van Urájas en Orosí, de opgravingen van Guayabo of naar vulkaan Irazu. Of je wandelt de berg op, waar je eenmaal boven, wordt beloond met schitterend uitzicht over de vallei.

Schildpaddenproject

En dan is er nóg een spectaculair project: de bescherming van reuzenschildpadden. Op schildpadden-project-witropatalloze stranden in Costa Rica leggen deze bedreigde oerkolossen hun eieren. Helaas bereikt een steeds kleiner percentage van de jongen levend de zee.

Witropa Travel ondersteunt momenteel een initiatief in het uiterste zuidwesten van Costa Rica. Als je een reis boekt, kun je het duurzame natuurproject bezoeken.

Op deze prachtige lokatie tussen oceaan en jungle wordt je ´s ochtends gewekt door brulapen en vliegen de ara´s rond tussen wuivende palmbomen. 30 meter verderop wachten de golven in zee wachten op je, met of zonder surfplank en je kunt er eindeloze strandwandelingen maken, paardrijden of een indianenreservaat bezoeken. Je eet wat de pot schaft, wat elke keer verbazingwekkend goed is en komt tot rust op de talloze sfeervolle plekjes; op de platforms met zeezicht, in hangmatten of ergens in een luie hangstoel in de tropische tuin.

Als je meewerkt als vrijwilliger bestaat het werk o.a. uit strandpatrouilles, de kustlijn schoonhouden, eierenbewaring, deelname bewoners intensiveren, informatieverwerking en vergroten bekendheid van het project.

Lijkt je dit wat? Laat het ons meteen weten, of vraag naar meer informatie.