Witropa Travel reisverslag van Marc Geens

Kort Reisverslag Marc Geens – Augustus / September 2019

Dinsdag 6 Aug San José – Rosa del Paseo

Door vertragingen met de vlucht waren we wat later dan voorzien in San Jose, maar chauffeur stond ons braaf op te wachten. Hotel was leuk. Jammer dat we niet echt nog tijd hadden om iets te bezoeken in San José dor late aankomstuur. We hebben nog iets te eten gezocht en dan heerlijk geslapen.

7 /8/9 Aug Tortuguero – Evergreen Lodge

Trip is een leuk avontuur. Van mooie hotel, via een bustrip naar de taxiboor, waar we al onze eerste mooie waarnemingen deden/ De gids op bus en boot ratelde maar aan een stuk door en liet ons ook kennismaken met wat lokale fruitsoorten. Daarna volgde een “warm” welkom in de Caribean Costa Rica.
Boottochten, boeiend en indrukwekkend zeker als je de eerste maal in een tropisch regenwoud komt. Leuke gidsen en veel waarnemingen.
Prima lodge, heel wat dieren te zien op terrein van de lodge.

Op de terugtocht waren we met twee op de boottaxi. Op het busje waren we terug samen met een koppel Mexicanen. Onderweg stopte de chauffeur/gids bij een landbouwer die een jonge luiaard had gepakt en showde aan toeristen die passeerden voor selfies en konden de luiaard aanraken. Wij waren hierover niet tevreden en vinden dit niet kunnen daar de diertjes vaak bezwijken onder de stress nadien (zie documentaire over luiaard opvangcentra in CostaRica). We hebben dit duidelijk gemaakt. De car pick-up liep niet zoals verwacht.

9/10 Aug Puerto Viejo – Azania Bungalows

Lodge was misschien de minste van alle lodges waar we verbleven, vooral omdat we regelmatig werden lastiggevallen door muggen omdat het muggennet veel te klein was en er grote spleten onder de deur waren zodat repellent de enige oplossing was om niet gemazeld te ontwaken…

Bri Bri. Zeer boeiende uitstap, Eduardo was een goede gids van WilliesTour, deed echt zijn best. Leuke botanische info (!!!) van de BriBri en de gids.
Namiddag Cahuita Rainforest (en het regende). We hebben beslist om toch een gids te nemen, deze heeft ons veel bijgebracht over de natuur langs de kust en impact van stormen. Nadien tot op eigen kracht verder gestapt en nog heel wat leuke extra waarnemingen gedaan (bracht onze luiaard teller zelfs al op 7)

11/12 Aug Sarapiqui – Tirimbina Rainforest.

Erg boeiende locatie, zeer leuke waarnemingen. Hier echt kennis gemaakt met regenseizoen (water gutste met bakken uit de hemel), maar na deze natte onderbreking prachtige uitstappen gedaan (de geplande met gids en op eigen houtje).
Jammer dat er zeer luidruchtige airco’s zijn (wij gebruikten die niet, maar als die bij de buren aanschakelde dan was het een hels lawaai die mij uit mijn slaap hield…). Ik hoop dat ze daar iets aan doen anders zou ik voor hotel ernaast opteren vanwaar je blijkbaar ook toegang hebt tot het natuurgebied…
Geplande tochten waren leuk en leerden ons terrein en achtergrond van Trimbina kennen.

13/14 Aug Arenal Arenal Oasis.

Leuk logies. Tof dat je bij ontbijt al heel wat vogels en dieren kan spotten (weer een luiaard erbij)
Ommetje gemaakt via Bayos del Toro. Was regenwandeling naar de waterval, maar klaarde op tijdens de terugweg en we hadden heel leuke waarnemingen in de mooie en uitgebreide kolibrietuin.
Natuurlijk gestopt bij de leguanen en een ijsje genoten.
In Arenal nog een avondlijke kikkertocht geboekt (10 soorten kikkers en wandelende takken).
Wandeling (2 trails) met spraakwaterval Anthony leverde heel wat leuke info op tijdens de Arenalwandeling. Lodge heeft een mooie kolibrie/vlindertuin
15/16 Aug Rio Celeste – Catarata Rio Celeste
Ongelooflijk mooie lodges. Jammer dat ze bijna geen Engels spreken (Greta moest meeste vertalen van wat ze vertelden). Prachtige locatie met boeiende tuin.
Deden hier ook extra wandeling naar privé-natuurgebied in de buurt met gids.
Hat nationaal park is echt bijzonder. We deden het op eigen houtje, maar voor de natuur moet je toch best met een ervaren gids nemen (spraken een groepje en deze hadden luiaard, en 4 slangensoorten gezien, wij enkele één slang (onze derde soort).
Ook heel wat tijd in de tuin van de lodge gespendeerd (en niet enkel het zwembad) maar om vlinders, vogels en planten te determineren.

17/18 Aug Rincon di Vieja – Rinconcito Lodge

Op de route een boeiende stop gemaakt in El Centro de Raesacte Las Palmas. Mooi initiatief en je kan de katachtigen van redelijk nabij in goed nagebootst natuurlijk milieu zien. Jammer van de stevige omheiningen wat foto’s maken wat moeilijk maakt. Wij vinden het de 12$ inkom zeker waard.
Boeiende weg naar de lodge, waar we de eerste maal het zeer beperkte vermogen van de auto echt ondervonden, Pura Vida dan maar…
Volkaangebied bezocht waar we naast het vulkanisme ook heel wat vogels, dieren en planten konden toevoegen aan ons waarnemingslijstje.

19/20 Aug Monteverde – Cabinas Capulin.

Was een hele onderneming om bij neer gutsende regen de modderige wegen te doorploegen. We merkten hier dat we vaak naar eerste moesten terugschakelen om niet achteruit te gaan bollen daar de automotor echt geen vermogen had, gelukkig wel 4WD.
Koffie & Cacao Boeiende trip en omvatte ook suikerriet. We weten nu eindelijk hoe we lekkere koffie moeten zetten en waarom Milkakoeien paars zijn! Gids met leuk gevoel voor humor.
Via de lodge nachtwandeling geboekt. Maar door hevig onweer werd die extra verlaat. Wel nog heel wat leuke dieren gezien en eindelijk onze eerste vogelspinnen (we hebben er ook thuis, dus vandaar de interesse)

De dag nadien een ochtendwandeling gemaakt met gids (dus programma laten aanpassen, wat lukte zonder jouw hulp te moeten inroepen). Jose Manuel Torres was onze gids in reservaat Curi-Cancha cloudforest. We hadden dit geboekt omdat er een grote kans was op Quetzal. En we hebben er inderdaad drie gezien, evenals de Drielelklokvogel (!!!). Dus de black speckeled pitviper en al de rest waren surplus. Laat staan de vele kolibries die je daar kan zien. Een aanrader voor natuurliefhebbers! (en de wolken dreven binnen op het einde van de wandeling als toemaatje)
De Canopy wandeling was ook zeer boeiend, jammer dat er daar geen botanische gidsbeurten te doen zijn. De kolibrietuin hier was dus in feite een overbodig extra op deze trip (zij het dat kolibries altijd leuk zijn om bezig te zien), en ook al omdat het sluit om 16h30.

21/22 Aug Dominical – Hacienda Baru

Krokodillen & Mangroven Weg ernaar tie was een leuke afwisseling van type wegen, landschappen en uitzichten. Bij de brug over de Tarcoles gestopt om krokodillen te spotten (worden hier blijkbaar gevoederd om ze daar te houden). Crocodile Jungle tour was zeer boeiend. Leuke gids en heel wat mooie vogelwaarnemingen en basiskennis opgedaan van de mangrovesoorten.
Dan via de uitgestrekte oliepalmplantages tot bij de lodge gereden.
Hier zijn boeiende wandelingen te maken en ook deels benoemde bomenaanplant (+)
‘s Ochtends kan je vogelwandeling meemaken (is gratis). Toch nog enkele leuke soorten bijgeleerd en weer luiaards. Tof.

23/24/25 Aug Corcovado – Poormans Paradise

We waren vlugger bij het kantoortje dan verwacht. (Mooie asfaltweg en geen verkeer) en konden dus dorpje verkennen en Caz gaan proeven (wij prefereren toch guanabana).
We waren de enige bezoekers, de rest op de boot was allemaal van de familie.

De eerste dag van ons verblijf waren we de enige gasten, wel bijzonder om alleen in restaurant e zitten. Prachtige lodge en unieke ligging. Wel jammer dat je hier niet eventueel extra zaken kan bijboeken (vb. bezoek aan opvangcentrum zeeschildpadden dat daar nabij is ). Het in/uitstappen van de boot is ook een leuke beleving.

Snorkeltour leverde mooie ontmoetingen op met bultrug. Het snorkelen zelf viel voor mij wat tegen daar ik zodner bril alleen schimmige vissen kon zien omdat snorkelmasker niet geschikt is voor brildragers. Greta had daar minder last van… Na de lunch op het strand een relaxte namiddag gehouden naar aapjes kijken, ondergaande zon op strand.
Leuke babbel met de barkeeper over de lodge en de familie en geplande verbeteringen… (wifi bvb…) Bezoek aan nationaal park was top (Tapir, peccari, ….). De gutsende regen (water liep it de schoenen ondanks poncho, gelukkig is mijn verrekijker, camera en lens waterproof.
De tergvaart was zeer ruig…

Bij de terugvaart naar kantoor was de oceaan kalm, zodat we zelf overgang oceaan rivier niet merkten. (Bultrug kwam ons uitwuiven en de fregatvogels kwamen zich ook showen). Mooie boottocht zowel op oceaan als door e mangrovebossen.

Maandag 26 Aug Tarcoles – Cerro Lodge

Na de vlotte terugvaart de auto in en rustig, met enkele stops naar de lodge. Hier slechts enkele korte wandelingen gemaakt, wel nog nieuwe soorten gezien.

Dinsdag 27 Aug Vertrek

Vlotte terugrit en incheck, en door hitte moest vliegtuig tussenlanding maken (konden niet genoeg brandstof meenemen). Wel met iets vertraging (vlucht werd opgehouden in Zurich) terug in Brussel. Bagage kwam wel een dag nadien aan.
Ter info: De kaartjes die we verstuurden vanuit CostaRica zijn nog steeds niet toegekomen…

Wil jij ook zo’n onvergetelijke reis meemaken net als Marc?