Het weer en klimaat in Costa Rica

Een van de factoren die een grote invloed heeft op het plezier dat je aan je vakantiereis beleeft is het weer tijdens je verblijf in Costa Rica. Het weer in Costa Rica wordt in grote lijnen bepaald door drie onderdelen: het klimaat, de tijd van het jaar en de regio.

Het klimaat van Costa Rica

Costa Rica ligt dicht bij de evenaar, tussen de 8e en 12e breedtegraad, waardoor het land een tropisch klimaat heeft. Een kenmerk van een tropisch klimaat is dat het er nooit kouder wordt dan 18 graden Celsius. In tegenstelling tot landen als Nederland kent een tropisch klimaat eigenlijk slechts twee seizoenen. Dat zijn de zomer (het droge seizoen) en de winter (het regenseizoen).

Het verloop van het weer gedurende het jaar in Costa Rica

Het regenseizoen, oftewel de winter, duurt in Costa Rica van mei tot november. Gedurende deze periode regent het elke dag. Het hoogtepunt is in september. In deze maand valt gemiddeld 355,1 millimeter regen, per dag. In Nederland valt gemiddeld 880 millimeter per jaar. De temperatuur is in de regen- en wintertijd ongeveer gelijk. De gemiddelde minimum temperatuur bedraagt ongeveer 18 graden Celsius, de maximum temperatuur ongeveer 26-27 graden Celsius. De zomer, het droge seizoen, duurt in Costa Rica van December tot april. In deze maanden valt er een stuk minder regen. De regenval begint in november af te nemen. Januari is de droogste maand, dan valt er gemiddeld slechts 6,3 mm neerslag.

Klimaat Costa Rica Gem. maximale temperatuur Gem. minimale temperatuur Gem. aantal zonuren Gem. mm neerslag
Januari 25°C 15°C 7 87
Februari 26°C 15°C 7 59
Maart 28°C 17°C 7 58
April 30°C 19°C 7 109
Mei 30°C 19°C 7 278
Juni 28°C 18°C 7 301
Juli 28°C 18°C 6 288
Augustus 28°C 17°C 6 305
September 27°C 17°C 6 342
Oktober 26°C 17°C 6 354
November 26°C 16°C 6 239
December 25°C 15°C 6 143

 

Microklimaat: ander weer per regio

Het tropische klimaat is relatief voorspelbaar. Maar het gaat om gemiddelden. Afhankelijk van de precieze plaats kan het weer sterk verschillen. In de bergen is het niet ongewoon dat de temperatuur een stuk lager is. Terwijl het aan de kust ruim 30 graden is kan het een paar kilometer landinwaarts in de bergen zomaar tien graden koeler zijn. Het is dus aan te raden om ook warmere kleding mee te nemen.

Ook de regenval kan per regio verschillen. Het onderscheid tussen het droge en het regenseizoen is aan de Caribische kust in het oosten iets minder scherp dan aan de westkust. Dat maakt het weer in het oosten ook iets moeilijker te voorspellen. Verrassend genoeg valt aan de oostkust juist de minste regen in september en oktober, wat precies de maanden zijn waarin het regenseizoen aan de westkust zijn hoogtepunt bereikt. De luchtvochtigheid is aan de oostkust een stuk hoger dan in het westen. Hierdoor ervaren we dezelfde temperatuur in het oosten vaak als zwaarder dan in het westen.

Maar de meeste regen valt in Cordillera Volcánica Central. In dit vulkaangebied valt elk jaar meer dan 5000 millimeter neerslag. Dat is ruim 5 meter regen! En hoewel Costa Rica geen orkanen heeft, kan het weer wel beïnvloedt worden door het orkaanseizoen in de golf van Mexico.

Regen en zonneschijn in Costa Rica

Het weer in Costa Rica kan sterk verschillen afhankelijk van de tijd en plaats waar je bent. Het ene moment straalt de zon, het andere moment regent het dat het giet. Een regenbui kan van het ene op het andere moment beginnen en stoppen. Ook zijn er grote verschillen op slechts een paar kilometer afstand. Het is daarom aan te raden om ook warme kleding en een regenponcho mee te nemen. Zo ben je voorbereid op alle soorten weer die je in Costa Rica kunt tegenkomen.